Sukupuolitaudit

Sukupuolitauti on kova hinta rakkaudesta

...klamydia, tippuri, hepatiitti B, herpes, visvasyylä, aids...

Kiirehdi hitaasti!
Seksisuhteisiin ei kannata kiirehtiä. Odota rauhassa oikeaa kumppania. Tutun, turvallisen ja vastuullisen ihmisen kanssa voit parhaiten nauttia omasta seksuaalisuudestasi.

Sukupuolitaudit leviävät limakalvokosketuksessa. Suuseksissä tartunnan voi saada nieluun. HIV ja hepatiitit voivat tarttua myös seksin lisäksi veren välityksellä, esimerkiksi likaisten huumeneulojen ja -ruiskujen välityksellä. Seksitaudit eivät tartu halatessa, kätellessä, wc:stä tai kylpyammeesta!

Sukupuolitaudeilla voi olla monenlaisia oireita: sukupuolielinten kirvelyä, kutinaa, limakalvojen muutoksia, tavallisuudesta poikkeavaa vuotoa tai muunlaisia vaivoja. Jos edes epäilet, että olet saanut sukupuolitaudin, mene lääkäriin tutkimuksiin! Hoitamattomana sukupuolitaudit aiheuttavat paljon vahinkoa itsellesi ja kumppanillesi esim. kondyloomavirus voi aiheuttaa kohdunkaulasyöpää. Jos sinulla todetaan sukupuolitauti, on tärkeää kertoa siitä myös kumppanillesi, vaikka se vaikeaa olisikin. Monilla paikkakunnilla on myös erityisiä sukupuolitautien poliklinikoita, joilla tutkimus ja useimpien tautien hoito on maksutonta ja ehdottoman luottamuksellista. Sukupuolitaudit eivät parane ilman hoitoa!

Kumppanisi voi kantaa samaa tautia, vaikka hän olisikin oireeton. Sukupuolitaudit eivät välttämättä näy päällepäin ja tulee muistaa, että oireetonkin taudinkantaja voi tietämättään tartuttaa kumppaninsa. Taudin kantaja ei useimmiten ole lainkaan tietoinen sukupuolitaudistaan. Monet sukupuolitaudeista muhivat kuukausia tai jopa vuosia oireettomana, mutta silti tarttuvana.

Ainoa sukupuolitaudeilta suojaava ehkäisyväline on oikein käytettynä kondomi. Muista ehkäisy! Humalassa ehkäisy unohtuu helposti. Nauti seksistä selvin päin!

Nauti seksistä turvallisesti!

Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, ota yhteyttä sukupuolitautien poliklinikalle:

Sukupuolitautien poliklinikka
Pääterveysasema, Sepänkyläntie 14–16

Vastaanotto:
maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9–10 ja perjantaisin klo 10–11.

Puhelinneuvonta:
maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 8.15–9.00 ja
perjantaisin klo 8.15–10.00, p. 06 325 1692.

Hyödyllisiä linkkejä:

AIDS-tukikeskus

SPR:n valtakunnallinen hiv-neuvontapuhelin 0203 27000 ma–to klo 17–20

Punainen risti

Hiv/AIDS

Hiv ja AIDS tuki

Terveysportti.fi


Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Tietoa sukupuolitaudeista ja niiden hoidosta