Reimari > Monikulttuuristen nuorten Vaasa > Korkeakouluopinnot

Korkeakouluopinnot

Myös ulkomaalaiset voivat opiskella suomalaisissa oppilaitoksissa, mutta he tarvitsevat oleskeluluvan. Sinun täytyy hakea lupaa, jos opiskelet kolme kuukautta. EU-maiden kansalaiset ja heihin rinnastettavat eivät tarvitse oleskelulupaa. Heidän täytyy kuitenkin rekisteröidä opiskeluoikeuteen jos oleskelu kestää yli kolme kuukautta.

Mikä tahansa opiskelu ei anna oikeutta oleskelulupaan. Opiskelun tulee tähdätä ammattiin tai loppututkintoon. Maahanmuuttoviraston sivuilta saat tietoa siitä, minkälaista opiskelua varten voit saada opiskeluluvan.

Jos henkilö tulee Suomeen pelkästään opiskelutarkoituksessa, häntä ei lasketa Suomessa vakinaisesti asuvana. Hänellä ei siksi ole oikeutta sosiaaliturvaan mitä pääasiallisesti Kela hoitaa. Lisää tietoa saat Kelan sivuilta tai asuinpaikkasi Kelan toimistosta.

Jos haluat, voit tehdä rajoitetusti työtä opiskeluaikanasi. Voi esimerkiksi hakeutua työharjoitteluun, jos se on osa tutkintoasi. Voit myös tehdä osa-aikatyötä, mutta et yli 20 tuntia viikossa. Lisätietoa saat esimerkiksi Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Korkeakouluopinnot

Myös ulkomaalaiset voivat opiskella suomalaisissa oppilaitoksissa, mutta he tarvitsevat oleskeluluvan. Sinun täytyy hakea lupaa, jos opiskelet kolme kuukautta. EU-maiden kansalaiset ja heihin rinnastettavat eivät tarvitse oleskelulupaa. Heidän täytyy kuitenkin rekisteröidä opiskeluoikeuteen jos oleskelu kestää yli kolme kuukautta.

Mikä tahansa opiskelu ei anna oikeutta oleskelulupaan. Opiskelun tulee tähdätä ammattiin tai loppututkintoon. Maahanmuuttoviraston sivuilta saat tietoa siitä, minkälaista opiskelua varten voit saada opiskeluluvan.

Jos henkilö tulee Suomeen pelkästään opiskelutarkoituksessa, häntä ei lasketa Suomessa vakinaisesti asuvana. Hänellä ei siksi ole oikeutta sosiaaliturvaan mitä pääasiallisesti Kela hoitaa. Lisää tietoa saat Kelan sivuilta tai asuinpaikkasi Kelan toimistosta.

Jos haluat, voit tehdä rajoitetusti työtä opiskeluaikanasi. Voi esimerkiksi hakeutua työharjoitteluun, jos se on osa tutkintoasi. Voit myös tehdä osa-aikatyötä, mutta et yli 20 tuntia viikossa. Lisätietoa saat esimerkiksi Maahanmuuttoviraston sivuilta.